A környezetvédelem olyan kérdés, ami alól nem lehet kibújni, hiszen mindent és mindenkit érint a magánszemélyektől kezdve a legnagyobb vállalatokig, és az élet minden területére kihat az egészségügytől a gazdaságig. A szakemberek és a kutatók már jó ideje kongatják a vészharangot: ha nem változtatunk a dolgok jelenlegi menetén, akkor nagy bajban leszünk, sőt igazság szerint már abban is vagyunk. Persze az események és a helyzet alakulásában a világ vezetőinek és döntéshozóinak van a legjelentősebb szerepe, de jó, ha tudjuk: egyéni és céges szinten mi magunk is hozhatunk olyan döntéseket, amelyek segíthetnek egy élhetőbb világ megteremtésében. Jó példa erre a zöld irodák terjedése.

Mitől lesz zöld egy iroda?

Pontosan attól, amitől egy háztartás is. Az egyik legfontosabb törekvés, hogy minél kevesebb szemetet termeljünk, és amit mégis termelünk, azt gyűjtsük szelektíven, hogy minél nagyobb arányban legyen újrahasznosítható. A környezettudatosság alapjának is tekinthető reduce – reuse – recycle (csökkents – használd újra – hasznosítsd újra) hármasát követve nagyon sok olyan rossz szokást vetkőzhetünk le, aminek káros hatásaiba mindezidáig bele sem gondoltunk.

Egy iroda zöldesítésének számos módja van. A szelektív szemetesek kihelyezése, a környezetbarát anyagokkal való takarítás vagy a légkondi ésszerű használata például mind-mind remek példa, de a leginkább magától értetődő talán mégiscsak az indokolatlanul sok papír használatának csökkentése. Ha felhagyunk a pazarló papírhasználattal, azt már szinte félsikernek is elkönyvelhető.

Több digitális irat, kevesebb papírgyártás

A törvényi előírások és a hatékony munkavégzés miatt persze rengeteg papíralapú dokumentum tárolódik még a világ irodáiban, intézményeiben, de van egy halom olyan irat is, amit teljesen felesleges kinyomtatni, hogy aztán rövid úton a kukában végezze – ezek digitális irat formájában ugyanúgy érvényesek és remekül használhatók. Ezek az eleve elektronikus iratok teljesen biztonságos helyen vannak a dokumentumkezelés részeként létrehozott elektronikus irattárban, a többi, utólag digitalizált iratok között. Egy zöld irodában nemcsak a papír kéztörlők mennyiségét célszerű csökkenteni, hanem a papíralapú dokumentumokét is.