Napjainkban egyre gyakrabban használatos az elektronikus aláírás. Legyen szó szerződéskötésről vagy bármilyen ügyviteli folyamatról, a papíralapú megoldás helyett sokkal egyszerűbb és kevésbé időigényes a digitális iratok, dokumentumok alkalmazása. Az elektronikus iratokat nem szükséges rengeteg példányban kinyomtatni, aláírni és postázni, így számottevő munkaidőt és energiát lehet velük megtakarítani, ráadásul az elektronikus kereskedelem nem is működne nélküle. Mindehhez viszont szükség van a bizonyító erejű, hiteles elektronikus aláírásra. Az elektronikus aláírás pedig kriptográfiai műveletként a nyilvános kulcsú infrastruktúra, azaz a PKI (Public Key Infrastructure) által valósítható meg, ezt törvény írja elő.

A PKI alkalmazására az informatikai biztonság miatt van szükség, amit csakis egy többszintű védelmi rendszer garantálhat. A PKI által az adatok, információk a titkosításnak köszönhetően biztonságosan továbbíthatók, ezért is használják többek között eszámlázáshoz vagy netbankoláshoz. A PKI sokkal több a hagyományos jelszóvédelemnél, mert az azonosítás és a hitelesítés jóval szigorúbb tanúsítvány szerint történik.

Az internet nyílt hálózat, így mire az adat elér a feladótól a címzetthez, addig több szolgáltatón keresztül is átmegy. Hogy az adathoz ne férjen hozzá harmadik fél, arra az aszimmetrikus, vagyis a nyilvános kulcsú titkosítás jelent garanciát. Ez a rendszer magán- és nyilvános kulcsból álló kulcspárokat használ, amelyek alapján a két fél egyértelműen azonosítható. A PKI mindenkinek megfelelő biztonságot nyújt a levelezéseiket és online vásárlásaikat biztonságossá tevő magánszemélyektől kezdve a különféle dokumentációs rendszereket használó kis-, közép- és nagyvállalatokon át egészen az állami szervekig.