Ma már közhely, hogy minden az online térben folyik, legyen szó munkáról vagy éppen szórakozásról. Internet nélkül mára elképzelhetetlenné vált az ételrendelés, egyre nehezebb az ismerkedés, és egyre több és több munkahely vált az otthoni, pusztán egy laptopot igénylő munkaállomásokra. De mi kellett ehhez a fantasztikus transzformációhoz? És honnan is indultunk?

Digitális vs. analóg

Noha sok esetben szokás a digitális iratkezelést szembe állítani a papíralapú dokumentumokkal történő munkával, meglepő módon valójában a digitalizációnak köszönhetjük azt is, hogy az egyes cégek a korábbiakhoz képest soha nem látott mennyiségű papíralapú iratot állíthatnak elő. A nyomtatás és a személyi számítógépek fejlődése miatt a dokumentumok készítése rendkívül olcsóvá vált, és így az egyes vállalatok, illetve különböző szervezetek hihetetlen mennyiségű iratot kezdtek el termelni. A megoldást azonban éppígy a digitális transzformáció hordozza.

Új korszak a digitalizálásnak köszönhetően

Az életünk elektronikai átalakulása már az ötvenes években elkezdődött, amikor az IBM bemutatta az első mágneses lemezeket, amelynek hála a következő évtizedekben exponenciálisan nőtt a számítógépek tárolókapacitása. A század közepén szintén megjelentek az első szkennerek, így mintegy húsz év technikai fejlődés után a hetvenes években lehetővé vált az úgynevezett Project Gutenberg keretében egyre több, történelmileg fontos szöveget mindenki számára elektronikailag is elérhetővé tenni.

Digitalizálás napjainkban

A digitalizálás azonban a Gutenberg Project óta sem állt meg, sőt, a 2000-es évek óta egyre csak gyorsul. Ahogy a világ legtávolabbi részeit is óriási sebességű internet köti össze, és lehetőség van szinte korlátlan mennyiségű dokumentumot online felhőszolgáltatásokban tárolni, mára lehetőség nyílt arra, hogy a mindennapi használatban fontos, ám hosszú távon nem megőrzendő dokumentumokat pusztán digitális formában kezeljük.

Szeretné Ön is papíralapú dokumentumait elektronikus formában tárolni? Keressen fel bennünket, és kérjen ajánlatot!